.species-figure-compact {
  max-width: 40rem;
}

.species-summary {
  margin-top: var(--space-6);
}

.species-scientific {
  margin: calc(var(--space-2) * -1) 0 var(--space-4);
  color: var(--muted);
  font-family: "Source Serif 4", Georgia, serif;
  font-size: clamp(1.15rem, 2vw, 1.45rem);
}

.species-facts {
  margin-block: var(--space-7);
  padding-block: var(--space-5);
  border-block: 1px solid var(--line);
}

.species-facts h2 {
  margin-top: 0;
}

.species-facts dl {
  display: grid;
  grid-template-columns: repeat(2, minmax(0, 1fr));
  gap: 0;
  margin: 0;
}

.species-facts dl > div {
  padding: var(--space-3) var(--space-4) var(--space-3) 0;
  border-bottom: 1px solid var(--line);
}

.species-facts dt {
  color: var(--muted);
  font: 700 0.72rem/1.3 Inter, sans-serif;
  letter-spacing: 0.08em;
  text-transform: uppercase;
}

.species-facts dd {
  margin: var(--space-1) 0 0;
  font-family: "Source Serif 4", Georgia, serif;
  font-size: 1.05rem;
}

.species-id-list {
  padding-left: 1.25rem;
}

.species-id-list li,
.species-sources li {
  margin-block: var(--space-2);
}

.source-note {
  color: var(--muted);
  font-size: 0.9rem;
}

.species-directory {
  display: grid;
  grid-template-columns: repeat(2, minmax(0, 1fr));
  gap: var(--space-4);
  margin-block: var(--space-5) var(--space-7);
}

.species-directory article {
  min-width: 0;
  padding: var(--space-4);
  border-top: 2px solid var(--ink);
  background: var(--cream-alt);
  overflow: hidden;
}

.species-directory-image {
  display: block;
  margin: calc(var(--space-4) * -1) calc(var(--space-4) * -1) var(--space-4);
  overflow: hidden;
  background: var(--line);
}

.species-directory-image img {
  display: block;
  width: 100%;
  aspect-ratio: 16 / 10;
  object-fit: cover;
}

.species-directory h3,
.species-directory p {
  margin-block: 0 var(--space-2);
}

@media (max-width: 42rem) {
  .species-facts dl,
  .species-directory {
    grid-template-columns: 1fr;
  }

  .species-facts dl > div {
    padding-right: 0;
  }
}
